حالا نوبت جمعبندی و نتیجهگیری است
حتماً تا حالا دقت کرده و متوجه شدهاید که در ماههای نزدیک به زمان برگزاری آزمون سراسری، ممکن است که افت مختصری در ساعات مطالعه شما یا سایر داوطلبان به وجود آمده باشد. شاید این موضوع، شما را نگران کند، اما باید بدانید که این وضعیت تا حد زیادی طبیعی است و میتواند ناشی از خستگی باشد. مهم این است که ناامید نشوید و با قوت و انرژی ادامه دهید و به جبران و حصول نتیجه امیدوار باشید. بدین منظور، چند پیشنهاد و توصیه داریم که داوطلبان میتوانند، با توجه به شرایط خود و پیشرفتشان در مطالعه دروس و نحوه مطالعه، از آن استفاده کنند.
1ـ توجه داشته باشید که نهایتاً تا آخر اردیبهشت ماه فرصت دارید مباحث جدید دروس را مطالعه کنید. به همین منظور، مطالعه و یادگیری مبحث جدید بعد از اردیبهشت ماه توصیه نمیشود؛ چرا که پس از این، شما فرصت اینکه روند مطالعاتی یک مبحث را تا انتها سپری کنید، نخواهید داشت؛ بنابراین، دروس خود را با دقت بررسی کنید و در صورتی که نیاز میبینید، مبحث جدیدی را که تا آن زمان به خوبی مطالعه نکردهاید، در همین اردیبهشت ماه مطالعه کنید.
اردیبهشت ماه، زمانی است که شما میتوانید مباحثی را که در ماههای گذشته مطالعه کردهاید، ولی در بعضی قسمتهای آن ضعف دارید، بار دیگر مطالعه کنید و روند مطالعاتی آن را تکمیل کنید.
2ـ برای جلوگیری از کاهش احتمالی ساعات مطالعه، همانند ماههای قبل که قصد شروع به مطالعه را داشتید، توصیه میکنیم که مدت زمان مطالعه خود را در نظر داشته باشید و سعی کنید که هر روز، بهتر از روز قبلِ خودتان باشید.
توجه داشته باشید که در این مدت، فقط بر اساس وضعیت مطالعات قبلی و میزان پیشرفت خودتان، برنامهریزی و اقدام کنید و به هیچ وجه خودتان را با دیگران مقایسه نکنید. هر شخص در مسیر آمادگی برای شرکت در آزمون سراسری، وضعیت منحصر به خودش را دارد؛ بنابراین، لزومی به مقایسه خود با دیگران نیست و انجام این کار، نه تنها کمکی به حل مشکل احتمالی شما نمیکند، بلکه موجب استرس شما در این ایام سرنوشتساز نیز خواهد شد.
3ـ اگر تا به حال، مطالعه دروس و منابع آزمون سراسری را مطابق برنامه انجام داده و خلاصه درس هم تهیه کردهاید، سعی کنید که در فرصت باقیمانده، از این خلاصهها استفاده کنید، و چنانچه تا به حال موفق به اتمام مطالعه خود نشدهاید، سعی کنید تا پایان اردیبهشت ماه انجام این کار به اتمام برسد و زمان باقی مانده را به مطالعه و مرور یادداشتبرداریها و خلاصهها بپردازید. در زمان باقی مانده تا کنکور، بهترین منبعی که میتوانید برای مرور مباحث مختلف از هر درسی استفاده کنید، همین خلاصهها و یادداشتهایی هستند که در حین مطالعه تمام دروس در طول سال تحصیلی تهیه کردهاید.
4ـ دروس عمومی را هم در کنار دروس اختصاصی مطالعه کنید و بر اساس میزان تاثیر و اهمیت آن در آزمون سراسری، وقت صرف کنید. سعی کنید که دروس عمومی را هم جدی بگیرید و از اهمیت مطالعه این دروس در زمان باقیمانده تا آزمون سراسری غافل نشوید.
علاوه بر مطالعه روزانه دروس عمومی، حتماً اقدام به تست زدن در شرایطی مشابه آزمون سراسری بکنید. این آزمونها، سرعت عمل شما را افزایش میدهد و باعث افزایش دقت شما در مواجهه با تستهای اصلی دروس عمومی در آزمون سراسری میشود؛ از سوی دیگر، در آزمونهای آزمایشی یا شبیهسازی شده، چنانچه در مبحث خاصی یا هر موضوع دیگری در چند آزمون احساس ضعف کردید، سریعاً میتوانید اقدام به رفع مشکل خودتان در آن مبحث خاص کنید.
در آزمونهای شبیهسازی شده، به ویژه برای دروس اختصاصی، از جمله دروس ریاضی و فیزیک، که بیشتر جنبه حل کردنی دارند، بهتر است که تعداد سؤالات و همچنین میزان زمانی را که برای پاسخ دهی به سؤالات اختصاص میدهید، مطابق با آزمون سراسری باشد. همچنین توصیه میشود که این آزمونها، جامع باشد و تمام مباحث یک درس مشخص را شامل شود. بعد از پاسخ دهی به سؤالات و در حین تحلیل پاسخها، ممکن است که چندین سؤال را پاسخ نداده یا اشتباه پاسخ داده باشید؛ در این صورت، میتوانید به کتابها و خلاصههای خودتان رجوع کرده و نکات مورد نظر را بار دیگر مرور کنید.
منظور ما از آزمونهای شبیهسازی شده این است که در این آزمونها شما باید خود را سر جلسه آزمون سراسری تصور کنید و با لباس رسمی به سؤالات این آزمون پاسخ دهید. همچنین بهتر است که بعد از برگزاری آزمون، با دقت بسیار، پاسخهای خود را بررسی کنید و به بررسی ضعفهای خود در آزمونی که گذراندهاید، بپردازید.
برای تستزنی تاکید میشود که در این زمان باقیمانده، سراغ تستهای تالیفی و غیر استاندارد نروید، بلکه از تستهای استاندارد و اصلی استفاده کنید؛ در این خصوص، تستهای ده سال اخیر آزمون سراسری میتواند منبع قابل اطمینانی برای استفاده و تمرین شما باشد.
5 ـ گاهی بعضی از داوطلبان، دچار این ترس یا استرس میشوند که مبادا فلان مبحث از فلان درس را از یاد برده باشند. این نگرانی و این نوع تفکر، به خاطر نزدیکی به زمان برگزاری آزمون سراسری، در ذهن اکثر قریب به اتفاق داوطلبان وجود دارد و موجب میشود که از کاراییشان کاسته شده و به استرس آنان اضافه کند. این حس باعث میشود که داوطلب، دچار وسواس در مطالعه شود و تمام مباحث را مجدداً مطالعه کند. توجه داشته باشید که انجام این کار، فقط وقت شما را به شدت خواهد گرفت. مطمین باشید که اگر در این زمان باقیمانده با دقت و با برنامه اصولی، مطالعه و جمعبندی کنید، با آمادگی کامل، در آزمون سراسری حاضر خواهید شد.
6 ـ در کنار برنامهریزی، مطالعه و تستزنی، به نحوه خواب و غذای خود نیز توجه خاص داشته باشید.
روند خواب و تغذیه خود را به گونهای تنظیم کنید که بهترین نتیجه ممکن را برای موفقیت در آزمون سراسری بگیرید؛ البته میزان خواب هر فرد، با توجه به شرایط جسمی و فیزیولوژیکی آن فرد، متفاوت با دیگران است و در اینجا پیشنهاد یکسانی برای همه افراد نمیتوان ارایه داد؛ لذا، بهتر است که از هم اکنون، زمان خواب و بیداری خودتان را به گونهای تنظیم کنید که بالاترین میزان کارایی را در این آزمون مهم داشته و در سر جلسه آزمون سراسری هم مشکل خاصی از این بابت نداشته باشید.
7ـ شرکت در آزمونهای آزمایشی و جامع در فرصت باقیمانده، به شما این امکان را میدهد که خودتان را از نظر علمی به طور جدی محک بزنید. شایسته است که در انتخاب این آزمونها دقت داشته باشید و بررسی کنید که در آنها از سؤالات با کیفیت استفاده شده باشد و سعی کنید که فرصت حضور در این آزمونها را از دست ندهید. شرکت در آزمونهای آزمایشی،علاوه بر تمرین و ارزیابی میزان آمادگی، باید با هدف رفع اشکال و ضعفهایتان در مبحث و موضوعات خاص نیز دنبال شود؛ به عنوان نمونه، چنانچهدر طول سال تحصیلی و در حین تستزنی در منزل یا در آزمونهای آزمایشی، قادر به پاسخگویی به بعضی از تستها نبودهاید، اکنون و در این زمان باقیمانده، سعی کنید که ضمن مرور آن مباحث، نسبت به رفع اشکال و پاسخگویی مجدد به آن تستها نیز اقدام کنید.ش
- ۹۸/۰۲/۱۹