این چند روز را سرسری نگیرید
متعهد به نتیجه باشید، نه وابسته به نتیجه
وقتی وابسته به نتیجه هستید، تقلا میکنید تا به نتیجه مورد نظر برسید و تمام مدت نگران نتیجه هستید؛ نگران اینکه نکند به آنچه میخواهید نرسید و همۀ آرزوها و اهدافتان به باد رود؛ برای همین، بسیاری از اوقات حتی موقع مطالعه تمرکز ندارید و نگران «نکند»ها و «شاید»ها هستید؛ اما وقتی متعهد به نتیجه هستید، برایتان طی این مسیر مهم است؛ اینکه هدف را ببینید و برای رسیدن به آن، تلاش و کوشش لازم را بکنید، ولی در زندگیتان کلنجار نخواهید داشت؛ برای مثال، از اینکه یک روز درس نخواندید، عصبانی نخواهید شد و خودتان را شماتت نخواهید کرد یا دنبال بهانه و دلیل نخواهید گشت، بلکه به دنبال علت این کوتاهی و رفع آن برخواهید آمد؛ چون شما متعهد به طی کردن این مسیر به بهترین وجه هستید.
چنین فردی غر نمیزند و به فکر پیدا کردن راههای عجیب و غریبی نیست که بعضی از مؤسسات کنکوری پیشنهاد میدهند تا بتواند پاسخگوی سؤالهای آزمون سراسری باشد، و بدون شک، نتیجه بسیاری خوبی هم خواهد گرفت؛ چون آرامش خاطر دارد و از طی مسیر لذت میبرد و برای دانشی که کسب میکند، ارزش قایل است.
شاید تصور کنید که مطالعه در این مدت کوتاه، دیگر فایدهای ندارد، اما باید بدانید که همین چند روز نیز میتوانید، به جای گله و شکایت یا سیر کردن در رؤیاهای غیرواقعی، به واقعیت موجود تکیه کنید و با مرور آنچه تا کنون خواندهاید و تست زدن، خود را برای آزمون سراسری آمادهتر سازید تا نتیجهای بهتر کسب کنید.
یک برنامهریزی سبک و کارآمد داشته باشید
«برنامهریزی، شرط لازم برای موفقیت در کنکور است.» این حرف، تکراریترین جملهای است که کنکوریها در سال کنکورشان میشنوند و به قول معروف بعضیها با شنیدنش کهیر میزنند!
اما همۀ کنکوریها باید بدانند که اگر در این فرصت باقی مانده، برنامه درست و حسابی نداشته باشند، زحمتشان نتیجۀ لازم را نخواهد داد؛ زیرا تابستان قبل از شروع سال آخر دبیرستان، تعطیلات عید نوروز و این چند روز باقی مانده به کنکور، سه مقطع زمانی استراتژیک است و بیبرنامه بودن در هر یک از این سه مقطع، خطرناک است. در این روزهای آخر، به بهانۀ خستگی یکساله، زحماتتان را به باد ندهید؛ زیرا اگر در طول سال تحصیلی، یک روز را نمیتوانستید درس بخوانید، زمان برای جبران وجود داشت، اما اشتباه و کوتاهی در این روزها، غیرقابل جبران است؛ پس مانند یک ورزشکار حرفهای، که برای روزهای منتهی به مسابقۀ فینال، ذوق و شوق و تلاشی دو چندان دارد، شما نیز طبق برنامه و با جدیت در فضای درس و مطالعه باشید. دقت کنید که این روزها نباید درس جدید بخوانید. هر قدر خواندهاید، دیگر بس است. اگر شما 80 درصد از مباحث کنکور را با کیفیت 100 درصد خوانده باشید، بهتر از داوطلبانی هستید که 100 درصد مباحث کنکور را با کیفیت 80 درصد خواندهاند؛ در واقع، ماه آخر، وقت جدید خوانی نیست، بلکه وقت دوباره خوانی است؛ فقط باید مرور کنید. اگر در طول سال، موقع درس خواندن و تست زدن، با علامت گذاری جلو رفته و مشخص کرده باشید که کجاها ضعفتان بیشتر است و کدام تستها را اشتباه زدهاید، کارتان ساده میشود. برای دوباره خوانی، میتوانید از مرور همان تستهای علامت زده استفاده کنید. دروس عمومی، به ویژه لغات ادبیات، زبان خارجی یا عربی و آیات درس معارف اسلامی را میتوانید در این فرصت باقی مانده دوره کنید.
ساعت خوابتان را منظم کنید
بعضی از شما داوطلبان، شبها و در زمان خلوتی خانه، عادت به درسخواندن دارید و بعضی درس خواندن در طول روز، به خصوص صبحها را ترجیح میدهید.
در هفتۀ پایانی، بهتر است که همۀ عادتها را کنار بگذارید و در یک ساعت مشخص بخوابید. پیشنهاد ما به شما این است که حدود ساعت ۱۰ تا ۱۱ شب حتماً بخوابید و حتی اگر خوابتان نمیآید دراز بکشید و با بستن چشمها به مغزتان استراحت دهید. بهتر است که صبحها ساعت 6 صبح بیدار شوید؛ چون ۴۰ دقیقه طول میکشد تا سیستم اعصاب مرکزی شما آماده سرویسدهی شود؛ بنابراین، باید، ساعتی بیدار شوید که سیستم عصبی شما حداکثر یک ساعت زمان برای آماده شدن داشته باشد. این تمرین، تمرین خوبی است تا در روز آزمون، آماده و سرحال باشید.
ورزش کنید
فراموش نکنید که در روز امتحان باید حدود 4 ساعت روی صندلی سفت و سخت بنشینید؛ بنابراین، برای تقویت عضلات بدنتان ورزش کنید؛ البته این سخن به معنای آن نیست که بدنتان را در هفته پایانی با ورزشهای سنگین خسته کنید. شما میتوانید با چند حرکت کششی سبک و ساده در منزل، عضلات خودتان را تقویت کنید؛ در ضمن، حدود 20 دقیقه ورزش در روز، سبب تولید «آندروفین» شده و باعث نشاط و کاهش استرس میشود؛ بنابراین، حتماً در برنامه روزانۀ خود، مدت زمانی را به ورزش کردن اختصاص دهید. همچنین شنا و پیاده روی میتواند به آرامش روانی شما بسیار کمک کند.
غذای خوب و به موقع بخورید
مغز شما در روز برگزاری آزمون سراسری، از انرژیای استفاده میکند که شما آن را در روزهای قبل ذخیره کردهاید. در هفته پایانی، مصرف میوهها و سبزیجات تازه، خرما، عسل، انجیر و مغز گردو را حتماً در برنامه غذاییتان قرار دهید. اگر جزء دانشآموزانی هستید که بدون خوردن صبحانه به استقبال درس میروند، حتماً در این روزها صبحانه کم حجم و مقوی بخورید. این باور که برای جبران افت قند خون، به دلیل فعالیت مدام مغز، باید مواد قندی بیشتری استفاده شود، کاملاً اشتباه است؛ زیرا مواد قندی ساده، حالت تحریکپذیری فرد را بیشتر میکنند، برای جبران افت قندخون باید از کربوهیدراتهای پیچیده، مانند نان، برنج و ماکارونی، به جای شربت، شکلات و آبمیوههای پاکتی استفاده شود؛ در ضمن، خوردن غذای با حجم کم، ولی در دفعات بیشتر، به بدن کمک میکند تا قند خون را در حالت پایداری نگه دارد، و این مساله، خود به کم شدن استرس نیز کمک زیادی میکند.
از مصرف لبنیاتی مثل ماست و شیر نباید غافل شد. تحقیقات نشان داده است که شیر کم چرب در کاهش استرس اثر مفیدی دارد. شیر، به دلیل داشتن کلسیم، باعث کاهش انقباضات ماهیچهای شده و موجب تسکین و آرامش بدن در هنگام اضطراب میشود؛ به همین دلیل، اگر به دنبال خوردن صبحانهای ساده و سالم هستید، شیر با غلات کامل، میتواند صبحانهای مناسب به حساب بیاید.
مصرف کم مایعات نیز میتواند سبب سردرد و عدم تمرکز شود؛ البته باید توجه داشت که بهترین نوشیدنی آب است. برای کاهش استرس، از مصرف زیاد نوشیدنیهای کافییندار باید خودداری کرد و بهتر است که به جای قهوه، چای و نوشابه، از آبمیوه یا چای سبز استفاده کنید.
در مدت باقی مانده تا زمان برگزاری آزمون سراسری، از خوردن غذای بیرون نیز خودداری کنید تا در این دوران مهم، دچار ناراحتیهای گوارشی نشوید.
انرژی منفی ممنوع
نه خودتان منفی باف باشید و نه اجازه بدهید که افراد مضطرب به شما انرژی منفی بدهند. این روزها شما بیش از هر چیز نیاز به آرامش دارید؛ پس نگذارید که بعضی از افراد، با اظهار نگرانی از وضعیت درسیشان یا به رُخ کشیدن مطالعۀ خود، شما را از فضایی امن و آرام دور کنند.
- ۹۸/۰۴/۰۹