سنجش کلاله

آزمون های آزمایشی سنجش

سنجش کلاله

آزمون های آزمایشی سنجش

کلاس کنکور وتقویتی وآزمونهای آزمایشی سنجش -انتخاب رشته کنکور

۶ مطلب در بهمن ۱۳۹۷ ثبت شده است

اگر از امروز بخوانم، موفق می‌شوم؟

sanjesh kalaleh | چهارشنبه, ۲۴ بهمن ۱۳۹۷، ۰۷:۵۰ ب.ظ

وارد کلاس که می‌شوم، چهره‌های درهم و گرفتۀ بچه‌ها تو ذوقم می‌زند؛ انگار نه انگار که شروع ترم دوم است و آنها باید یک دنیا شور و نشاط بوده و مصمّم و آماده برای استقبال از یک ترم جدید و یک شروع تازه، سرکلاس نشسته باشند.

می‌پرسم: «چه شده؟ مال باخته‌ها از شما حالشون بهتره !»

یکی از بچه‌ها نفس عمیق می‌کشد و می‌گوید: «معلومه! اونا شاید امیدی داشته باشن، اما ما ....» و بعد شانه‌هایش می‌لرزد و اشک‌هایش جاری می‌شود.

راستش را بخواهید، این صحنه‌ای است که کم و بیش من در شروع ترم دوم اکثر سال‌های کاری‌ام با آن روبرو بوده‌ام؛ دانش‌آموزانم که ترم اول به خوبی تلاش نکرده‌اند، اکنون در آغاز ترم دوم، با ناامیدی و ترس دست و پنجه نرم می‌کنند؛ دانش‌آموزانی که تصور می‌کنند چون تا نیمۀ راه را به خوبی طی نکرده‌اند، امکان ندارد که در آزمون سراسری موفق شوند و در رشته خوب و مورد علاقۀ خودشان پذیرفته گردند.

در واقع، مشکل اینجاست که این دسته از داوطلبان، زمان خود را صرف فکر کردن به گذشته و غصه خوردن برای چیزی می‌کنند که برای درست کردن و تغییر دادن آن، قدرتی ندارند، و به جای اینکه برای رسیدن به موفقیت، کمیّت و کیفیت مطالعۀ خود را تغییر دهند، خود را با دیگران مقایسه می‌کنند؛ مثلاً ساعت مطالعه یا تعداد تستی را که زده‌اند، با دیگران مقایسه می‌کنند و چون حس می‌کنند، که نسبت به آنها عقب هستند، از تلاش دست بر می‌دارند و تسلیم شکست می‌شوند.

ما معتقدیم که  اگر تا کنون به درستی درس نخوانده‌اید، برای موفقیت چندان دیر نشده است و تنها لازم است که از همین امروز، دانش‌آموز متفاوتی باشید و بدانید که الان زمان شروع شماست؛ فقط خود را با دیگران مقایسه نکنید. بهترین مقایسه افراد، مقایسه هر فرد با خودش است. همین که هفته‌ای ۲۰ تست بر تعداد تست‌ها یا مثلاً یک ساعت بر ساعات مطالعاتی هفته گذشته خود بیفزایید بهترین نوع مقایسه است. فقط خودتان را به خاطر کوتاهی‌های گذشته سرزنش نکنید و بگذارید که به آرامش ذهنی برسید. اکنون به آینده توجه کنید و بی‌وقفه مطالعه کنید.

برای موفقیت و تمایز پیدا کردن نسبت به رقبای خود، باید در این ماه‌ها تلاش خود را دوچندان کنید و با سرعت بیشتری به پیش روید. باز هم یاد آوری می‌کنیم که مهم‌ترین رکن‌ها برای موفقیت، این است که با عزم راسخ و اشتیاق سوزان و ایمان به خود و راهی که انتخاب کرده‌اید، به پیش روید و از مقایسه خود با دیگران خودداری کنید، و این نکته را به خاطر داشته باشید که باید تلاش کنید هر هفته نسبت به هفتۀ قبل خود، پیشرفت داشته باشید.

در انتها نمونه‌ای از سرگذشت افرادی را که طبق تصور دیگران، دیر شروع کرده، اما به موفقیت‌های قابل توجهی رسیده‌اند، می آوریم.

* رستگار رحمانی، رتبۀ یک ‌گروه‌های آزمایشی علوم تجربی و زبان‌های خارجی و رتبۀ 44 گروه آزمایشی هنر سال 88، دیپلم ریاضی داشت. وی فرزند خانواده‌ای ۱۰ نفره است که پدرش کارگر ساختمان و مادرش خانه‌دار است و اهل محله بهداری از شهر مرزی جوانرود با جمعیتی بالغ بر ۵۰ هزار نفر است. او پس از پایان خدمت سربازی، با چهار ماه فرصت مطالعه، موفق شد که با شرکت در آزمون سراسری سال ۱۳۸۸، رتبه اول کشوری را در دو گروه آزمایشی علوم تجربی و زبان‌های خارجی از آن خود کند. وی دربارۀ نحوۀ مطالعۀ خود می‌گوید: از اول بهمن، روزی هفت تا هشت ساعت مطالعه داشتم. بعد از ایام عید این میزان مطالعه به روزی هشت تا ۱۰ ساعت رسید و در آستانۀ کنکور نیز روزی ۱۲ تا ۱۳ ساعت مطالعه داشتم. اساس کار را بر سه دوره مطالعه دروس پیش‌دانشگاهی و سال دوم دبیرستان در مرحله اول، دروس پیش‌دانشگاهی و سال سوم دبیرستان در مرحله دوم، و جمع‌بندی قرار دادم.

رستگار رحمانی، پس از گذشت چند سال از دیپلم، خود را برای آزمون سراسری آماده کرد و مکان مطالعه‌اش برای کنکور، یک انباری کوچک بود؛ زیرا معتقد بود که کسب رتبه برتر کنکور، به شرایط و امکانات خاصی نیاز ندارد، بلکه پشتکار و تلاش فرد را می‌طلبد. گفتنی است که وی در حال حاضر، رزیدنت مغز و اعصاب بیمارستان امام خمینی (ره) است.

* «پاول تسنر» مدیر عامل و یکی از مؤسسان شرکت پالپ ورکز است. کار این شرکت، تولید جایگزینی بازیافت شدنی برای کیسه‌های پلاستیکی، با استفاده از زباله‌های کاغذی و گیاهی است. نکتۀ جالب در مورد شرکت پالپ ‌ورکز، این است که وی این شرکت را در ۶۶ سالگی تاسیس کرده است! در جایی پاول می‌گوید که با کسانی در حال رقابت بود که سن و سالشان‌ از کفش‌های او کمتر بود! با این حال، او خسته نمی‌شود، تلاش می‌کند و نهایتاً می‌تواند شرکتش را به یک شرکت موفق و مطرح در این زمینه مطرح نماید. وی در یکی از سخنرانی‌های خود می‌گوید: گاه پیام‌هایی را از افراد می‌گیرم که مضمون آن این است: «من الان ۳۰ سال دارم و فکر می‌کنم که دیگر برایم دیر شده است برنامه‌نویسی یاد بگیرم. چه کار کنم؟» از نظر من، تعداد کارهایی که واقعاً برای آنها دیر می‌شود، خیلی کم و انگشت شمار است؛ به خصوص یاد گرفتن. هیچ وقت برای آموزش، دیر نیست

* «جوزف کنراد»، نویسندۀ مشهور انگلیسی، تا بیست سالگی حتی انگلیسی هم بلد نبود و تا 39 سالگی نویسنده هم به حساب نمی‌آمد و به عنوان بازرگان دریایی کار می‌کرد. وی در 39 سالگی تصمیم گرفت که به حرف دلش گوش کند و به دنبال علاقه‌اش برود؛ پس، بدون آنکه از سن و سال خود یا رقیب‌هایش بترسد، شروع به نوشتن کرد و به عنوان یکی از موفق‌ترین و مشهورترین نویسنده‌های انگلیسی در خاطره‌ها ماند؛ کاری که بسیاری از انگلیسی زبان‌ها نتوانستند مشابه آن را انجام دهند؛ چون اسیر محدودیت‌های کاذب شدند و شجاعت دنبال کردن رویاهایشان را نداشتند.

* «هارلند سندرز »کسی بود که در سن ۶۲ سالگی، برند معروف Kfc را بنیان نهاد و بعد از 12 سال آن را به ارزش ۲ میلیون دلار فروخت. قبل از تاسیس کی‌اف‌سی، هارلند به‌عنوان وکیل، اپراتور پمپ بنزین، کارگر راه‌آهن و ... کار کرده بود!

* «آنا مُزز» که بیشتر او را با نام «مادر بزرگ مُزِز» صدا می‌زنند، در ۷۸ سالگی شروع به نقاشی کرد. در سال ۲۰۰۶ یکی از شاهکار‌های او به قیمت 2/1 میلیون دلار به فروش رفت! جالب است بدانید که او قبل از این، خانه‌دار بود و کشاورزی می‌کرد.

می‌خواهیم بگوییم که آنچه یک فرد برای موفقیت نیاز دارد، روحیۀ خوب و استقامت در مسیر است؛ این چیزی است که اگر نداشته باشیم، حتی اگر یک جوان ۱۸ ساله هم باشیم، باز کاری از ما ساخته نیست. 

 


  • sanjesh kalaleh

چگونه زبان انگلیسی بخوانیم؟

sanjesh kalaleh | چهارشنبه, ۲۴ بهمن ۱۳۹۷، ۰۷:۴۷ ب.ظ

یکی از دروس عمومی مهمی که نقش تعیین کننده‌ای در رتبه کنکور شما داوطلبان عزیز در هر یک از گروه‌های آزمایشی دارد، زبان انگلیسی است. میزان علاقه به آن و یادگیری زبان در بین داوطلبان کنکور، متفاوت است. بسیاری از داوطلبان، به خاطر علاقه به این درس، و بسیاری دیگر، به دلیل اینکه این درس نقش مهمی در کسب رتبه مورد نظر آنها دارد، زبان را در کنکور خوب پاسخ می‌دهند و به همین دلیل، کار برای دسته دیگری از داوطلبان که تسلّط چندانی به زبان انگلیسی ندارند، دشوارتر می‌شود؛ به خصوص، با توجه به آنکه در سال‌های اخیر، اهمیت خاصی به این درس از سوی خانواده‌ها داده می‌شود، بیشتر والدین سعی می‌کنند که با فرستادن فرزندانشان به کلاس‌های زبان، به یادگیری زبان انگلیسی آنها کمک کنند. با توجه به اینکه در سال‌های اخیر، بیشتر داوطلبان در این درس، درصد بالایی (60 تا 70 درصد) از سؤالات را به طور صحیح پاسخ می‌دهند، کسب درصد حداقل در این درس، لازم است، و برای پیشی گرفتن از دیگران، باید به کسب درصدهای بالاتر هم فکر کنید.

البته هنوز هم زبان انگلیسی، یک درس نسبتاً دشوار برای بسیاری از داوطلبان محسوب می‌شود و علت آن هم این است که سؤالات این درس در سال‌های اخیر به سبک جدیدی طرح می‌شود؛ بدین صورت که از مباحث حفظی کاسته شده و مباحث مفهومی بیشتری در آن مطرح می‌شود؛ از طرف دیگر، داوطلبان ذهنیت درستی نسبت به این درس ندارند و آن را به صورت پیوسته در برنامه مطالعاتی خود قرار نمی‌دهند یا روش مطالعه درست و اصولی را در مطالعه این درس در پیش نمی‌گیرند. نکته دیگر اینکه زبان انگلیسی در دفترچه سؤالات دروس عمومی، بعد از دروس دیگر می‌آید و مسایلی مانند کمبود وقت و ... می‌تواند بر میزان پاسخگویی داوطلبان به آن، تاثیر گذارد.

قبل از اینکه به نحوه مطالعه این درس برای کنکور بپردازیم، لازم است شما عزیزان بدانید که از درس زبان در کنکور 25 سؤال مطرح می‌شود که 10 سؤال آن گرامر و واژگان، 10 سؤال آن درک مطلب و 5 سؤال آن مربوط به متن بسته یا متن «کلوز» است. اگر مباحث لغات و گرامر را مباحث حفظی و بقیه را مفهومی درنظر بگیریم، می‌بینیم که 40 درصد سؤالات از مباحث حفظی و بقیه از مباحث مفهومی، مهارتی، درک مطلب و احتمالاً خارج از مباحث کتاب طرح می‌شود؛ پس اگر قصد دارید که در کنکور، درصد خوبی را در درس زبان انگلیسی کسب کنید، حتماً به این نکته دقت کرده و با توجه به توان خود، به رفع ضعف‌ها یا تقویت پایه‌های خود در این درس بپردازید.

تا می‌توانید لغت بخوانید

برای پاسخگویی به سؤالات انگلیسی در کنکور، شما داوطلبان عزیز باید دو رکن اساسی آن، یعنی لغات و گرامر را به خوبی و به‌ طور صحیح مطالعه کنید. شما با مطالعه‌ صحیح و یادگیری اصولی این دو رکن، علاوه بر تضمین موفقیت در آزمون سراسری، برای تسلّط بر این زبان قدم بزرگی نیز بر خواهید داشت. همچنین با توجه به اینکه دانستن معنی لغات و عبارات، لازمه‌ پاسخگویی به تمام سؤالات (چه سؤالات مربوط به لغات و چه سؤالات مربوط به گرامر) است و از طرف دیگر، قسمت اعظم سؤالات دربارة معنی لغات و عبارات (تقریباً 80 درصد سؤالات از معنی لغات و عبارات و 20 درصد از گرامر است) خواهد بود، اهمیت مطالعه‌ لغات، بیشتر مشخص می‌شود.

 این بحث که در سؤالات کنکور درس زبان انگلیسی، مخصوصاً در بخش متون، لغاتی خارج از کتاب های درسی هم استفاده می‌شود مساله‌ای است که خیلی از دانش‌آموزان را نگران می‌کند؛ ولی چندان نگران این موضوع نباشید؛ زیرا برای پاسخ به آن سؤال‌ها، نیاز بسیار ناچیزی به مطالعه خارج از کتاب دارید؛ به علاوه اینکه اگر شما دامنه لغت خود را گسترش دهید، با لغت‌هایی که معنی آنها را می‌دانید، می‌توانید گاهی به راحتی و گاهی به طور احتمالی، معنی برخی از لغاتی را که قبلاً ندیده‌اید، حدس بزنید.

حتماً از خود می‌پرسید که چگونه یادگیری خود در قسمت لغات انگلیسی را بالا برده و آن را تقویت کنیم. سعی کنید که همزمان با شروع مطالعه‌ یک درس، کلمات را از همه‌ جای درس (تمرین‌ها، متن‌ها، زیرنویس‌ها، جدول‌ها و....) استخراج کنید و معنی آنها را با توجه به متن از فرهنگ لغت درآورید. راه‌های متفاوتی وجود دارد که شما بتوانید معنی یک لغت را مدت زمان بیشتری از حفظ داشته باشید. علاوه بر تکرار معانی لغات، شما می‌توانید آنها را در جدول‌هایی بنویسید که هر جدول، شامل گروهی از کلمات باشد که به نحوی در یک زمینه‌ دارای اشتراک هستند؛ مثلاً: کلمات هم‌شکل را در یک جدول بنویسید (bind، bond، bund، band، bound،  ...... یا bird، bread، braid، bride، breed و ...). کلمات مترادف را نیز در یک جدول بنویسید (mediate،intervene، interpose، reconsiliate، interfere و ...). کلمات با یک پیشوند را هم در یک جدول بنویسید (degenerate، decompose، deflate، deviate و ...). همچنین کلمات با یک مضمون (theme) مانند جدول مربوط به میوه‌ها، جانوران، گیاهان، زمان‌ها، مکان‌ها و ... را نیز در یک جدول بنویسید.

 سعی کنید که جدول خود را با سه ستون طراحی کنید که یک ستون آن مربوط به کلمه و یک ستون برای معنی فارسی آن کلمه باشد و در ستون دیگر نیز یک جمله بنویسید (بهتر است که این جمله را خودتان بسازید یا برای ساختن آن، از کتاب یا فرهنگ لغت زبان انگلیسی استفاده کنید). برای اینکه دامنه لغت خوبی داشته باشید و بتوانید در کنکور به سؤالات درس زبان به خوبی پاسخ دهید، صرفاً به لغات پایانی درس اکتفا نکنید. همچنین در نوشتن لغات و معنی آنها خیلی وسواس به خرج ندهید؛ ضمن اینکه کلمات خیلی ساده هم را وارد جدول‌ نکنید. لازم نیست که هر جدول شامل تعداد کلمات زیادی باشد. کامل شدن این جدول‌ها به‌ صورت تدریجی و همراه با مطالعه‌ کتاب صورت می‌گیرد؛ مثلاً شما در درس یک، جدولی را ایجاد کرده‌اید که یک یا دو کلمه در آن قرار گرفته‌اند؛ اما در درس هشت یا نه، چند کلمه دیگر هم به آن اضافه می‌کنید. چون نمی‌توانید همه‌ لغات را در جدول‌ها قرار بدهید، باید یک جدول با عنوان «other words» یا «unsubjected words» نیز داشته باشید تا لغات مذکور را (که برای آنها وجه اشتراک پیدا نکرده‌اید) در آن بنویسید. نگران نباشید که لغات زیادی را در این جدول می‌نویسید. تنها به تکرار کلمات اکتفا نکنید و برای یادگیری عمیق کلمات، بین‌ آنها و مطالب موجود در حافظه‌ نیز به نحوی ارتباط برقرار کنید. سعی کنید که کلمات را در قالب تصاویر، جملات، آهنگ‌ها، رفتارهای روزمره جالب و خنده دار و ... در حافظه ثبت کنید؛ مثلاً اگر می‌خواهید که معنیfig (انجیر) در ذهنتان ثبت شود، pig را تصور کنید که fig می‌خورد، و یا به فردی فکر کنید که chess بازی می‌کند و در همان حال cheese می‌خورد!

    پس از اتمام هر ساعت مطالعه‌ زبان (واژگان، گرامر و تست)، یک کلمه‌ را به‌عنوان کلمه‌ روز انتخاب کنید و آن‌ را در تقویمی (در همان روز) یادداشت کنید. سعی کنید که به این کلمه، کمی بیشتر از دیگر کلمه‌ها بها دهید و در مورد آن بیشتر فکر کنید. انتخاب کلمه‌ روز، کاملاً بستگی به سلیقه‌ شما دارد. فقط کلمه‌ای را انتخاب کنید که به دلایلی می‌خواهید آن کلمه را سریع‌تر یاد بگیرید یا اینکه مطمین شوید که برای مدت زیادی در ذهنتان خواهد ماند.

پس از مطالعه‌ چندین درس و تهیه‌ تعدادی از جدول‌ها (تقریباً 200 تا 300 کلمه)، ساعت مطالعه‌ مختص به واژگان را به سه بخش (طبق بخش زیر) تقسیم کنید:

1- در یک قسمت مانند قبل، کتاب را مطالعه و جدول‌ها را تهیه یا کامل کنید. فراموش نکنید که مرور جدول‌ها، مهم‌ترین کاری است که شما باید برای ماندگاری و حفظ لغات در ذهنتان انجام دهید.

2- برای ماندگاری بیشتر و بهتر لغات می‌توانید از جعبه یادگیری «لایتنر» استفاده کنید. گرچه بسیاری از داوطلبان کنکور و دانش‌آموزان، یادگیری با این روش را وقت‌گیر می‌دانند، اما اگر به این شیوه عمل کنید، مطمین باشید که نتیجه بهتری خواهید گرفت.

3- در قسمت دیگر، تنها به خواندن متون انگلیسی بپردازید. هدف از ایجاد این بخش، کسب تجربه به منظور خواندن سریع متون انگلیسی است. شما باید با وجود مشاهده‌ کلمات ناآشنا، مفهوم متن و جملات را درک کنید و حتی با توجه به معنی جملات و مفهوم کلی متن، معنی کلمات جدید را حدس بزنید.

برای یادگیری گرامر در برنامه درسی، وقتی را اختصاص دهید

یکی دیگر از بخش‌های زبان، که می‌توانید با یادگیری آن در آزمون این درس نمره خوبی کسب کنید، گرامر است. مفید‌ترین روش برای مطالعه و یادگیری گرامر، خواندن گرامر‌های ذکر شده در کتاب‌های درسی و نوشتن یک خلاصه‌ کلی از آنهاست. در این خلاصه‌برداری‌ها می‌توانید برای به‌ خاطر سپردن مؤثرتر، با استفاده از خلاقیت ذهنتان، جملات یا کلماتی را به ‌صورت رمزی ایجاد کنید و با به ‌خاطر آوردن این جملات و کلمات رمزی، گرامرهای مورد نظر را نیز به یاد بیاورید؛ مثلاً ترتیب قرار گرفتن صفات در جمله قبل از اسم را می‌توانید به این طریق به‌ خاطر بسپارید.

با این همه، تنها خواندن و خلاصه‌برداری کردن از گرامرها (حتی اگر به بهترین شکل انجام گیرد)، به هیچ‌ عنوان کافی نیست. شما باید برای درک و یادگیری عمیق گرامر‌ها، تا می‌توانید تمرین‌های کتاب درسی (و کتاب‌های غیردرسی) را حل کنید. ضمناً سعی کنید که جواب تمرین‌ها را در کتاب یادداشت نکنید تا بتوانید در مطالعات بعدی نیز خود را تست کنید.

برای هر هفته نیز یک گرامر را انتخاب کنید و سعی کنید که در طول هفته، خیلی خوب آن را یاد بگیرید، با کمک آن جمله بسازید، در کتاب‌های درسی آن‌ را مطالعه کنید و در درک مطلب‌هایی که در آن هفته می‌خوانید به دنبال آن بگردید.

دقت و سرعت، لازمه درک مطلب

بخش دیگری از درس زبان انگلیسی، که در کنکور از آن سؤال طرح می‌شود، درک مطلب است. مهم‌ترین نکته در درک مطلب، به کارگیری هم زمان سرعت و دقت است. ممکن است که داوطلبی، دامنه لغت خیلی خوبی داشته باشد، اما در آزمون سراسری نتواند به خوبی به سؤالات درک مطلب پاسخ دهد؛ زیرا سرعت لازم برای خواندن متن و درک معنی اصلی آن را ندارد. در درک‌ مطلب‌ها ابتدا یک نگاه کلی و گذرا در حد 1 تا 2 دقیقه به متن ارایه شده و سؤالات انداخته و سپس متن را بخوانید و سعی کنید، با توجه به نگاه گذرایی که به سؤالات انداخته‌اید، زیر نکات مهم آن را خط بکشید. در پاسخ‌دهی به سؤالات طرح شده از متن، ابتدا به سؤالات Vocabulary پاسخ دهید و سپس اگر سؤالی از ارجاع ضمیر وجود داشت به آن، و بعد هم به سؤالات مفهومی، که از ایده کلی متن پرسش‌ کرده‌اند، پاسخ دهید. اگر فکر می‌کنید در زمانی که دارید نمی‌توانید به همه درک مطلب‌ها این گونه پاسخ دهید، ابتدا به سراغ سؤالات لغات و ارجاع ضمیر درک مطلب‌ها بروید و بعد، اگر وقت داشتید، بقیه سؤالات را پاسخ دهید. دقت داشته باشید که برای پاسخ به سؤالات لغت درک مطلب‌ها، شما نیازی به خواندن متن ندارید.

با تست‌زنی، خود را محک بزنید

یکی از کارهای بسیار مهمی که باید در درس زبان انجام دهید، این است که با تست‌زنی در این درس، خود را محک بزنید. یکی از اهداف تمرین‌ تست‌زنی، شناخت نقاط ضعف و قوت است؛  به طوری که شما متوجه شوید در کدام قسمت از سؤالات (گرامر، درک مطلب و.....) قوی و در کدام قسمت ضعیف هستید تا بعداً با توجه به آنها به سؤالات پاسخ دهید. برای این منظور در ابتدا تست‌زنی را به صورت تست‌های تمرینی و بدون در نظر گرفتن زمان انجام دهید؛ اما وقتی میزان مطالعه‌تان زیاد شد و به ایام پس از عید رسیدید، تست‌زنی سرعتی را در برنامه خود قرار دهید. برای هر ساعت مطالعه‌ مختص تست‌زنی، یک آزمون انگلیسی تهیه کنید. در این زمینه می‌توانید از آزمون‌های مشابه کنکور یا آزمون‌های سراسری گذشته استفاده کنید (البته آزمون‌های سراسری گذشته، برای زمانی است که اکثر مطالب را مطالعه کرده‌اید). ضمناً هرگز از تست‌های طبقه‌بندی شده‌ موضوعی (مثلاً صد تست پشت سرهم در مورد ضمایر و....) استفاده نکنید. در هر آزمون، این احساس را در خود ایجاد کنید که سر جلسه‌ آزمون سراسری هستید؛ بنابراین، زمان را کنترل کنید. با پیشرفت مطالعه و تمرین باید زمان پاسخگویی به سؤالات کاهش یابد. در انتهای هر آزمون، نکات جدید گرامری و همچنین کلمات ناآشنا و جدید را، که در هنگام مطالعه به آنها برنخورده یا به آنها توجه نکرده بودید، مشخص کرده و آنها را یادداشت کنید تا در ساعت مطالعه مختص واژگان یا گرامر، این موارد را نیز مطالعه کنید.

با توجه به نکاتی که در بالا به آن اشاره شد، به عنوان یک داوطلب، این شما هستید که باید به این نتیجه برسید و بدانید که بهترین شیوه مطالعه زبان انگلیسی در ایام آمادگی کنکور، برای شما کدام شیوه است؛ زیرا این موضوع، یادگیری شما را آسان‌تر می‌کند؛ اما پیشنهاد ما این است که ابتدا گرامر هر درس را مطالعه کنید و سپس 20 تست گرامر مربوط به آن را پاسخ دهید و اشکالات خود را بررسی و تحلیل کنید و پس از آن به سراغ Reading  درس بروید. همچنین پاراگراف اول را یک بار بخوانید و سعی کنید که معنی و مفهوم آن را دریابید و بعد از آن، سعی کنید معنی کلماتی را که نمی‌دانید، با توجه به نشانه‌ها و به کارگیری روش‌های مختلف، از خود متن حدس بزنید؛ البته انجام این کار درباره‌ تمام کلمات، ممکن نیست؛ بنابراین، معنی کلماتی را که نمی‌توانید از متن دریافت کنید، با مراجعه به یک فرهنگ واژگان فراگیرید. در حین مطالعه‌ هر پاراگراف نیز به ارتباط جملات، مرجع ضمایر و حتی گرامر آن درس یا درس‌های قبلی، توجه فراوانی داشته باشید. همچنین بعد از مطالعه‌ هر پاراگراف، سعی کنید که مفهوم و منظور اصلی آن پاراگراف را در یک یا دو جمله‌ انگلیسی یا فارسی خلاصه کنید و در پایان آن بنویسید. انجام این کار نشان می‌دهد که آیا آن پاراگراف را درست فهمیده‌اید یا خیر؛ سپس به انجام تمرین‌های آن درس بپردازید و در تمام این مدت، یادداشت‌برداری از لغات سخت را فراموش نکنید و وقتی را برای حفظ کردن آنها نیز در نظر بگیرید.

به این نکات نیز توجه کنید:

·        حتماً کلِ هر دو کتاب یازدهم و دوازدهم را با دقت بخوانید و لغت‌های مهم آنها رامشخص کنید و سپس مطالب مربوط به گرامر را از هر دو کتاب درآورید و در جایی جداگانه بنویسید و هر چندوقت یک بار، آنها را مرور کنید.

·        برای حفظ لغات باید به طور کامل هر جمله را بخوانید و آن را معنی کنید و معنایکلمه‌ مورد نظر را در جمله حدس زده یا پیدا کنید و بعد، با مراجعه به معنی درس،پاسخ خود را بررسی کنید

·        تمام بخش‌های کتاب زبان، از جمله لغات، متن‌ها، صورت و پاسخ تمرین‌ها و ... را باید بخوانید و لغاتش را درآورید؛ نه اینکه فقط به لغات آخر هر درس اکتفا کنید.

·        تمام تمرین‌ها را حل کنید.

·        سعی کنید که لغت‌ها را با یک یا چند مترادف انگلیسی یاد بگیرید.

·        تست‌های زبان را به صورت در هم بزنید، نه طبقه‌بندی شده.

·        در هنگام زدن تست، چه گرامر باشد، چه درک مطلب و چه لغت، صورت تست و گزینه‌ها را معنی و از لغات جدید فیش برداری کنید.

·        صحبت کردن در کلاس با همکلاسی‌ها یا در خانه با یکی از افراد تحصیل کرده به زبان انگلیسی، دشوار، ولی بسیار مفید خواهد بود.

·        در وقت‌های تلف شده (اتوبوس، مترو، مطب پزشک یا صف‌های مختلف) لغات فیش برداری شده زبان را بخوانید.

·        مشاهده فیلم‌های انگلیسی زیرنویس‌دار، کمک مؤثری به یادگیری بهتر شما خواهد کرد.

داوطلبان علاقه‌مند به زبان انگلیسی، فقط به شرکت در گروه آزمایشی زبان‌های خارجی آزمون سراسری اکتفا نکنند؛ بلکه حتماً در رشته اصلی خود و در کنار آن در کنکور گروه آزمایشی زبان‌های خارجی هم شرکت کنند؛ چرا که ظرفیت پذیرش و تنوع رشته در این گروه آزمایشی، بسیار پایین است.


  • sanjesh kalaleh

عربی، آسان است اگر ...

sanjesh kalaleh | جمعه, ۵ بهمن ۱۳۹۷، ۰۶:۲۳ ب.ظ

عربی
عربی، دومین درس دفترچه‌ عمومی آزمون سراسری است که در میان بیشتر داوطلبان، چندان جایگاه دوست داشتنی و خوبی ندارد. خیلی از داوطلبان با این درس مشکل دارند و وقتی اسم عربی می‌آید، بعضی‌ها، چهار ستون بدنشان می‌لرزد! گروهی، اخم‌هایشان درهم می‌رود و از نظر برخی از داوطلبان هم، امان از عربی و سختی‌هایش! اما کافی است که پای اظهار نظر گروه دیگری از داوطلبان نیز بنشینیم. از نظر آنان، اگر درس عربی، طبق اصول درست مطالعه این درس خوانده شود، واقعاً درس چندان سختی نیست؛ بلکه شیرین و جذاب نیز هست. اگر جزو این دسته از داوطلبان هستید به شما تبریک می‌گویم، و اگر از جمله داوطلبانی هستید که به دلیل سختی عربی از مطالعه آن صرف‌نظر کرده‌اید، باید اشاره کنیم که عربی درس مهمی است و با وجود اینکه ضریب 2 دارد، اما به دلیل اینکه بسیاری از داوطلبان در نحوه مطالعه و تست‌زنی این درس مشکل دارند و نمی‌توانند درصد خوبی در کنکور در این درس کسب کنند، گروهی که در این درس، چند تست درست بیشتر در مقایسه با دیگران می‌زنند، می‌توانند رتبه قابل قبول‌تر و بهتری به دست آورند.
اگر برای شما هم، مانند بسیاری دیگر از داوطلبان، کسب رتبه خوب و رسیدن به آرزوها و اهداف مورد نظرتان ارزشمند است، حتماً به درس عربی به عنوان یک درس مهم توجه داشته باشید. برخی از شما حتماً با خودتان می گویید که «من در این درس ضعف دارم و الان چطور می‌توانم نتیجه خوبی در این درس بگیرم؟» در جواب شما باید بگوییم که اگر از همین الان و طبق اصولی که در این مقاله اشاره می‌کنیم، درس عربی را جزو برنامه مطالعاتی خود بیاورید، حتماً می‌توانید در آن، نتایج بسیار خوبی را کسب کنید. ما افرادی را در سال‌های قبل داشته‌ایم که در همان سال برگزاری کنکور، عربیِ خود را با تلاش و کوشش تقویت کرده و به حد بسیار خوبی رسانده‌اند.
 حتماً این سؤال پیش می‌آید که اگر بخواهیم درس عربی را به خوبی برای کنکور مطالعه کنیم، اول چه چیزی را باید بخوانیم و از کجا شروعکنیم. برای پاسخ به این سؤال، لازم است که بدانید سؤالات عربی در کنکور شامل چند قسمت است: ترجمه،‌ درک مطلب و قواعد.
1-    بخش اول، ترجمه، که تقریباً شامل هشت سؤال است و ترجمهعربی به فارسی، ترجمه فارسی به عربی(تعریب) و سؤال از مفهوم جمله یا عبارت را در بر می‌گیرد.
2-    بخش دوم، درک مطلب است که تقریباً 9 سؤال را در بر می‌گیرد و شامل سؤالات از متنو تشکیل (حرکت‌گذاری) و تجزیه و ترکیب (التحلیل الصرفیوالاعراب) است.
3-    بخش سوم، مربوط به قواعد عربی دو و سه است که شامل سؤالات اعلال، مرفوعات، منصوبات و  سؤالاز انواع اعراب واعراب فعل مضارع و صفت و مضاف الیه و... می‌شود.
اگر به این بودجه بندی توجه کنید، متوجه خواهید شد که اگر هشت سؤال ترجمه و چهار سؤالدرک مطلب را، که همگی مربوط به دانستن ترجمه است، با هم جمع کنیم، این سؤالات حدود پنجاه درصد از سؤالات عربی را در آزمون سراسری بر می‌گیرد؛ البته حتماً می‌دانید که گاهی پاسخگویی به قواعد نیز، مستقیم یاغیرمستقیم، با دانستن ترجمه ارتباط دارد؛ با وجود این، ارزش ترجمه و درک واژگان،ارزشی بیش از پنجاه درصد را داراست. به همین خاطر، به شما داوطلب عزیز پیشنهاد می‌کنیم که کار خواندن عربی را باترجمه شروع کنید و تا آخر، مطالعه و تست و تمرین و ... را در این قسمت رها نکنید.
به عنوان گام اول در ترجمه، سراغ انواع فعل ها بروید و سعی کنید که به آن افعالتسلّط کافی پیدا کنید و پس ازمرور افعال، شروع به تست زدن نمایید و اشکالات و نقاط ضعف خود را پیدا کنید و تا آنجاکه می‌توانید، دایره فراگیری لغات خود را افزایش دهید، و اگر می‌خواهید در ترجمه واقعاً موفق باشید سعی کنید که هر وقتی هر تست عربی را می‌بینید، به لغات آن توجه ویژه‌ای داشته باشید و آنها را به خاطر بسپارید. پساز مدتی این کلمات، عبارات و واژگان تکرار می‌شود و به این صورت، شما می‌توانید در ترجمه متون عربی موفق شوید.
در گام دوم باید به سراغ متون درک مطلب بروید. این متن‌ها، علاوه بر فعل‌ها، شامل لغات مهم دیگر نیز هستند. خواندن این درک مطلب‌ها توانایی شما را در ترجمه متونی که در کنکور داده می‌شود، بالا خواهد برد؛ پس با حوصله، همه لغات مشکل را بیابید و یاد بگیرید. برای انجام این کار، به صورت آهسته وپیوسته، هفته‌ای یک تا سه متن درک مطلب بخوانید و سعی کنید که به آن مطالبتسلّط پیدا کنید. پس از مدتی که به خواندن و ترجمه درک مطلب پرداختید، متوجه می‌شوید که چقدر درک مطلب برایتان راحت‌تر و آسان‌تر شده است. علت آن هم تکراری بودن بسیاری از لغات و فعل‌هاست.
دو نکته‌‌ای که شما داوطلب عزیز در زمینه ترجمه متون عربی باید بدانید، این است که در عربی، با دانستن ریشه یک فعل و زمانی که یک فعل در آن صرف شده است، می‌توانید در ترجمه بسیار پیشرفت کنید؛ افزون بر آن، در عربی، بسیاری از لغات مشتق هستند؛ یعنی ریشه فعلی دارند و کافی است که شما همان سه حرف اصلی تشکیل دهنده یک کلمه را بدانید؛ به این ترتیب، موفق خواهید شد که با سهولت و به آسانی، معنی کلمه را حدس بزنید. نکته دوم آنکه در عربی برای حفظ معنی کلمات، می‌توانید از جعبه «لایتنر» استفاده کنید. این ابزار به شما کمک خواهد کرد تا یادگیری ماندگاری داشته باشید و کلمات برای همیشه در ذهنتان باقی بماند؛ البته، استفاده از جعبه «لایتنر» در عربی نیز، مانند بیشتر دروس، به اینجا ختم نمی‌شود و شما می‌توانید در قواعد و سایر بخش‌های عربی هم از «لایتنر» استفاده کنید.
مرحله سوم یادگیری درس عربی، مربوط به قواعد این درس است. در این مرحله سعی کنید که با خود رو راست باشید و ببینید که چقدر از قواعد عربی را می‌دانید و چه مقدار آن برای شما نامفهوم است. پاسخ به این سؤال، بسیار مهم است؛ چون قواعد عربی در بیشتر موارد به صورت زنجیروار به هم پیوسته است؛ مثلاً بحث فعل و انواع آن، که در عربی راهنمایی آمده است، نقش مهمی در یادگیری شما در نحوه ساختن فعل امر و اسم فاعل، اسم مفعول و ... دارد.
     اگر واقعاً در قواعد ابتدایی و اولیه مشکل دارید، اصلاً اشکالی ندارد که سری به جزوات و کتاب‌های راهنمایی خود بزنید و آنها را دوباره مطالعه کنید تا هم بهتر و هم با سهولت بیشتری قواعد دبیرستان را یاد بگیرید؛ پس از انجام این کار و فراگیری مقدمات، خلاصه‌ای از قواعد را تهیه کنید و در آن، نکته‌های خیلی مهم و استثناها را یادداشت کنید و پس از آن سعی کنید که تست آنموضوع را بزنید؛ البته باید توجه کنید که در ابتدا ده تا پانزده تست را انتخاب کرده و هر یک از آن تست‌هارا در زمان کمتر از یک دقیقه بزنید و سپس برای هر تست زده شده، درصد بگیرید و بعد از آن، بامراجعه به پاسخنامه، اشکالات و نقاط ضعف را خود پیدا کرده و سعی کنید که با مراجعه بهقواعد خلاصه شده یا قواعد مفصل در کتاب، مطالب را در ذهن خود تثبیت نمایید. در این حالت است که شما کمکم به قواعد عربی تسلّط پیدا می‌کنید. اگر در یادگیری قواعد در این مرحله هنوز مشکل داشتید، دوباره به سراغ جزوه و کتاب‌هایتان بروید یا از دوستان و معلمتان کمک بگیرید؛ اما هیچ یک از قواعد را بدون یادگیری یا با یادگیری ناقص رها نکنید؛ زیرا در عربی، فراگیری بسیاری از قواعد، در یادگیری قواعد بعدی مؤثر هستند و نقص در یادگیری هر یک باعث می‌شود که شما قواعد بعدی را نیز نتوانید به خوبی و به صورت کامل یاد بگیرید. بعد از رفع اشکال کامل به سراغ تست‌های بعدی بروید و کار خود را همین طور ادامه دهید.
کار دیگری که برای یادگیری بهتر قواعد می‌توانید انجام دهید، این است که قواعدی را که در مرحله‌ اول یاد گرفته‌اید، روی متن پیاده کنید؛ یعنی متن درس را تجزیه و ترکیب کنید؛ مثلاً اگر در درس استثناء هستید، «مستثنی» و «مستثنی‌منه»ها را در متن درس پیدا کنید و ترکیب کنید. آن قدر این کار را انجام دهید تا با قواعد آن درس کاملاً آشنا شوید. بعد از یادگیری قواعد و ترجمه، نوبت به تمرین‌ها می‌رسد. سعی کنید که تمرین‌های کتاب را خودتان بدون نگاه کردن به جزوه‌ حل کنید؛ حتی می‌توانید که کمی آنها را تغییر داده و باز هم حل کنید؛ به‌طور مثال، در مبحث اعلال، فعل معتل ناقص را تبدیل به اجوف کنید و بار دیگر در ذهنتان به سؤال پاسخ دهید.
مرحله آخری که در مطالعه عربی برای کنکور باید انجام دهید این است که تست‌های جامع را در زمان مقرر شده در کنکور بزنید و معلومات، سرعت و مهارت خود را بسنجید. انجام این کار باعث می‌شود تا آمادگی خود را در زمان‌بندی خاص تجربه نمایید و بتوانید تسلّطتان بهاطلاعات را با زمان بندی، هماهنگ کنید.در این زمان به خودتان یاد بدهید که با هماهنگی زمان و اطلاعاتتان، از تست‌های سخت بگذرید تا بتوانید تمام سؤالات را بخوانید و از معلوماتتان حداکثر استفاده را ببرید.
علاوه بر مطالبی که در بالا به آن اشاره شد، در خواندن درس عربی به نکات زیر توجه داشته باشید:
1-    در درس عربی نزدیک به هشتاد درصد سؤالات از قواعد و صرف و نحو زبان عربی مطرح می‌شود و بقیه پرسش‌ها از ترجمه لغات و متون عربی و ... است؛ پس حتماً به بودجه‌بندی سؤالات توجه کنید و، اگر تازه تصمیم به مطالعه این درس گرفته‌اید، با توجه به نقاط قوت و ضعف و توان مطالعاتی خود برنامه‌ریزی کنید.
2-    خواندن قواعد را از پایه شروع کنید و آنها را برای خود همراه با مثال خلاصه نویسی نمایید.
3-     به لغت‌آموزی در این درس توجه داشته باشید؛ زیرا با لغت آموزی خوب می‌توانید در زمان پاسخگویی به سؤالات صرفه‌جویی کنید؛ به علاوه، این عمل، دقت شما را در قسمت‌های دیگر زبان عربی افزایش خواهد داد.
4-    از لغات و اصطلاحات مشکل فیش برداری کنید.
5-    در درس عربی به اعراب کلمات (منصوب، مرفوع، مجرور و مجزوم) دقت ویژه داشته باشید.
6-     فراموش نکنید که شرط مهم و اساسی ماندگاری مطالب در ذهن، مرور آنها به صورت مداوم است. بهترین مرور، به ترتیب، یک روز، یک هفته و یک ماه پس از اولین مطالعه است.
7-    عربی را به صورت پیوسته بخوانید؛ یعنی هر گاه شروع به مطالعه این درس نمودید، تا زمان برگزاری کنکور، این مطالعه را به طور پیوسته ادامه دهید.
8-    در هنگام تست زنی یا در هنگام بررسی تست‌ها، هر چهار گزینه را مورد بررسی قرار دهید و گزینه‌های غلط را با بیان دلیل اشتباهات آنها کنار بگذارید. با انجام این کار، شما عملاً چهار تست را حل کرده‌اید.
9-    نگاه کردن به پاسخ‌های تشریحی سؤالات عربی، بعد از پاسخ دادن، بسیار لازم است و در فراگیری این درس خیلی به شما کمک خواهد کرد؛ هر چندت به تست‌ها درست پاسخ داده باشید. توجه کنید که هنگام مطالعه پاسخ‌های تشریحی، باز هم هر چهار گزینه را بررسی کنید.

10- اگر قواعد عربی را درس به ‌درس نمی‌خوانید و آنها را نهاآبه صورت موضوعی مطالعه می‌کنید، حتماً سعی کنید که درس‌های کتاب را نیز در زمان خود مطالعه کنید. 

  • sanjesh kalaleh

وقت را غنیمت دان آن قدَر که بتوانی!

sanjesh kalaleh | چهارشنبه, ۳ بهمن ۱۳۹۷، ۰۲:۱۰ ب.ظ

وقت را غنیمت دان آن قدَر که بتوانی!



«خیلی بی‌انصافید». با بغض و عصبانیت این جمله را گفت و بعد سرش را پایین انداخت و با حرص کتابش را ورق زد.
در ابتدا از این همه صراحت و عصبانیت جا خوردم، اما به روی خودم نیاوردم و پرسیدم: «حالا چرا بی‌انصاف؟!»
در حالی که چهره‌اش از خشم برافروخته شده بود گفت: «چون درکمون نمی‌کنید. فکر می‌کنید که ما فقط درس شما را داریم و اصلاً حواستان نیست که ما چقدر درس داریم و هر روز هم تا ساعت دو و نیم مدرسه هستیم؛ تازه هیچ کداممان هم جادوگری بلد نیستیم تا زمان را طولانی‌تر کنیم!»
متوجه شدم که بیشتر دانش‌آموزان کلاس با نگاهشان حرف‌های او را تایید می‌کنند و انگار با زبان بی‌زبانی می‌گفتند: «جانا! سخن از زبان ما می‌گویی». ناخودآگاه از این موج منفی حاکم بر کلاس خنده‌ام گرفت و گفتم: «میشه این بی‌انصاف! یک زحمت به شما بده و شما حرفش رو گوش کنید؟ قول می‌دم که در پایان این خواسته، اگر من و شما به یک نظر واحد نرسیدیم، من کوتاه بیام و در مورد برنامه درسی، مطابق خواسته‌تان عمل کنم».
بچه‌ها پذیرفتند و قرار شد که برای مدت یک هفته، بعد از ساعات مدرسه، هر کاری که انجام می‌دهند، صادقانه بنویسند و هفته دیگر ریز برنامه هفتگی خود را، با ذکر زمانی که برای هر کاری صرف کرده‌اند، در جدولی که خودم مشخصاتش را داده بودم، به من بدهند.
هفته بعد سر کلاس رفتم و همان ابتدای کار، برنامه هفتگی‌شان را مطالبه کردم. خوشبختانه  اکثر قریب به اتفاق بچه‌ها، آن را مطابق آنچه به آنها گفته بودم نوشته و انجام داده بودند و من قول دادم که نتیجه را فردای آن روز به اطلاعشان برسانم.
شاید باورتان نشود که بیشتر دانش‌آموزان در هفته، بیش از سه ساعت از زمان خود را به خاطر  تلفن همراهشان از دست می‌دادند، و البته  این زمان شامل حرف زدن با تلفن ثابت نمی‌شد! گوش دادن به موسیقی  و تماشای برنامه‌های تلویزیونی نیز از موارد قابل توجهی بود که برای برخی از دانش‌آموزان حالت اعتیاد گونه داشت و هر روز بین یک تا دو ساعت از زمانشان را می‌گرفت؛ حتی بعضی از دانش‌آموزان، زمان‌هایی از روز را نوشته بودند که نمی‌دانستند در آن زمان‌ها چه کرده‌اند؛ چون هیچ کار خاصی انجام نداده و در عین حال به مطالعه دروس خود نیز نپرداخته بودند، و بالاخره لازم است به خوابیدن‌های بی‌موقع اشاره کرد که بیشتر برای فرار از درس و  فراموش کردن کوتاهی‌ها و عذاب وجدان  بود؛ خواب‌هایی طولانی که گاه در طی روز، بیشتر از دو ساعت طول می‌کشید. 
جالب اینجا بود که بچه‌ها در روزهای تعطیل، زمان بیشتری را هدر می‌دادند؛ برای مثال، صبح‌ها دیرتر از خواب برمی‌خاستند و شب‌ها زودتر کتاب درسی را کنار می‌گذاشتند؛ به خصوص روز‌های پنجشنبه‌، وقت‌های تلف شده چشمگیرتر بود.
در کنار جدول برنامه روزانه هر دانش آموز، مقدار زمان تلف شده را نوشتم و با «های لایت» کردن زمان‌های تلف شده، توجهشان را به این موارد جلب نمودم. وقتی برگه‌هایشان را برگرداندم، چهره‌هایشان تماشایی بود. عده‌ای با تعجب به این همه زمان از دست رفته نگاه می‌کردند و شرمنده می‌شدند و عده‌ای جبهه‌گیری می‌کردند و می‌گفتند نمی‌شود که زندگی نکرد و همه‌اش درس خواند، بالاخره تفریح نیز برای یک کنکوری لازم است.
برایشان توضیح دادم که با تفریح مخالف نیستم و اگر با دقت برنامه‌شان را ببینند، متوجه می‌شوند که زمان‌‌هایی را نیز برای تفریح، استراحت و حتی دیدن تلویزیون اختصاص داده‌ام؛ اما اگر تفریحشان بدون برنامه‌ریزی و بی‌حساب و کتاب باشد، بدون شک، بیش از نیاز یک جوان کنکوری وقت خود را صرف کارهای متفرقه خواهند کرد.
دانش‌آموزی که هفته گذشته مرا متهم به بی‌انصافی کرده بود، گفت: «شما زمان حمام کردن مرا هم «های‌لایت» کرده‌اید؛ یعنی، حمام هم نرویم؟!» و بعد به کنایه ادامه داد: «به نظر شما یک کنکوری ماهی یک بار حمام برود خوب است؟!»
گفتم: به نظر من، یک کنکوری اگر یک روز در میان حمام برود، خیلی خوب است؛ چون یک حمام کوتاه مدت، باعث سرزندگی و نشاط انسان می‌شود؛ به خصوص اگر از آب خیلی داغ استفاده نکنید؛ اما بعضی از  شما هر بار حداقل یک ساعت در حمام هستید. راستش مرا یاد مادر بزرگم انداختید که می‌گفت در دوران قدیم 20 روز یک بار به حمام عمومی می‌رفتیم و یک نیمه روز را در حمام سپری می‌کردیم. حمام طولانی انسان را خسته می‌کند و بعد از آن، ناخود‌آگاه خوابی طولانی نیز خواهید داشت.
درباره پنجشنبه‌ها صحبت کردیم و اینکه چرا در این روز، زمان کمتری را به مطالعه اختصاص می‌دهند. اقرار کردند که پنجشنبه‌ها به امید جمعه هستند، و چون تصور می‌کنند که جمعه را خوب درس خواهند خواند، پنجشنبه‌ها به خود استراحت می‌دهند، و البته در نهایت جمعه‌ها را هم دیر از خواب بیدار می‌شوند و وقت مفید خود را از دست می‌دهند و  غروب‌های جمعه هم، با این تصور که دیگران خوش می‌گذرانند، اما آنها مجبورند سرکتاب و دفتر  خود باشند، دل به درس نمی‌دهند و با اینکه کتاب جلویشان باز است، مطالعه مفیدی ندارند.
در زمینه خواب‌های بی‌موقع نیز قرار شد که در طی روز، بیشتر از یک ساعت نخوابند و با  این حس که اگر کمتر از دو ساعت بخوابیم، سردرد می‌گیریم یا خسته و کلافه هستیم، مبارزه کنند؛ چون این حس‌ها جنبه بیولوژیکی ندارد و بیشتر نوعی تلقین به خود است. برای جلوگیری از حس خواب‌آلودگی هنگام درس خواندن هم، پذیرفتند که حتی اگر مبحث مورد مطالعه، بسیار و زمان آنها محدود بود، به چشم‌هایشان اعتماد نکنند و به جای آنکه جملاتی مثل «نمی‌توانم» یا  «امکان ندارد که این همه درس را بشود خواند» و ... را بر زبان بیاورند، شروع به مطالعه کنند و بدانند که کم خواندن، بهتر از اصلاً نخواندن است.
در ضمن، همه پذیرفتند که هیچ راهی برای طولانی‌تر کردن زمان ندارند و تنها راه موجود برای رسیدن به کارهای ضرور، مدیریت زمان با تغییر رفتار است.
به آنها گفتم که اگر شما  خیلی وب‌گردی می‌کنید،  همیشه تلفن می‌سوزانید، به خداوندگار شبکه‌های اجتماعی گوناگون تبدیل شده‌اید، شبی چند سریال یا  فیلم تلویزیونی  نگاه می‌کنید، باید در برنامه‌تان تغییر ایجاد کنید؛ مثلاً یک هفته به هیچ یک از شبکه‌های اجتماعی سر نزنید. کم‌کم  این زمان‌های محدود را افزایش دهید و، در عین حال، تعداد اهداف خود را هم زیاد کنید؛ برای مثال، یک ماه نه وارد شبکه‌های اجتماعی شوید، نه سریال‌های تلویزیونی را نگاه کنید و نه سراغ وب‌گردی بروید، و بالاخره لازم است که برای هر درس، زمانی را تعیین کنید و خود را محدود به پرداختن به یک درس در همان زمان کنید؛ مثلاً اگر قرار است 25 تست فیزیک را در مدت 40 دقیقه جواب دهید، نباید این مدت را به 120 دقیقه افزایش دهید و بگویید برای اینکه منظور هر تست را متوجه شوید، نیاز به وقت بیشتری داشته‌اید؛ چون ذهن انسان، وقتی احساس کند که محدودیت زمانی ندارد، متمرکز نمی‌شود، و برای همین، با اینکه شما تصور می‌کنید مشغول مطالعه و فکر کردن هستید، ذهنتان درگیر چیز دیگری می‌شود و دقت و تامل لازم را ندارید و زمانتان را به هدر می‌دهید.
در انتهای سال، همه دانش‌آموزان من رتبه عالی نیاوردند؛ اما هیچ یک از آنهایی هم که به حرف‌هایم گوش دادند، از کمی وقت گله نکردند و همه از نتیجه کارشان راضی بودند؛ چیزی که روز اول به نظرشان غیرممکن می‌نمود!
 
 
 
اگر قرار است 25 تست فیزیک را در مدت 40 دقیقه جواب دهید، نباید این مدت را به 120 دقیقه افزایش دهید؛ چون ذهن انسان، وقتی احساس کند که محدودیت زمانی ندارد، متمرکز نمی‌شود
 

بچه‌ها در روزهای تعطیل، زمان بیشتری را هدر می‌دادند؛ برای مثال، صبح‌ها دیرتر از خواب برمی‌خاستند و شب‌ها زودتر کتاب درسی را کنار می‌گذاشتند؛  به خصوص روزهای پنجشنبه، وقت‌های تلف شده چشمگیرتر بود 

  • sanjesh kalaleh

تقویت حافظه در هفت گام

sanjesh kalaleh | چهارشنبه, ۳ بهمن ۱۳۹۷، ۰۲:۰۶ ب.ظ

تقویت حافظه

تقویت حافظه در هفت گام


تعریف هوش و استعدادش را زیاد شنیده بودم، ولی وقتی اولین بار از او درس پرسیدم و دیدم که معنی هیچ یک از واژگان را نگفت و حتی نام یکی از نویسندگان آثار موجود در کتاب را به خاطر نیاورد، مبهوت شدم. در اولین امتحان کتبی نیز نتیجه مشابه بود و او به اکثر سؤال‌های حفظی پاسخ صحیح نداده بود. وقتی دلیلش را پرسیدم، به پاسخی تکراری رسیدم که بارها از زبان بچه‌ها شنیده‌ام؛ اینکه حافظه‌ام خوب نیست و در درس‌های حفظی مشکل دارم؛ اینکه به درس‌های فهمیدنی، همین که سر کلاس گوش بدهم و چند تا تمرین در خانه حل کنم، مسلّط می‌شوم؛ اما درس‌های حفظ کردنی را باید چندین بار بخوانم و تازه باز معلوم نیست که بتوانم در کلاس یا موقع امتحان، پاسخگوی سؤال­ها باشم.
پرسیدم: می‌خواهی حافظه‌ات خوب شود یا مثل بعضی از دانش‌آموزان به قدرت تحلیلت افتخار می‌کنی و حوصله وقت و انرژی گذاشتن برای تقویت حافظه‌ات را نداری؟!
کمی فکر کرد و گفت: نه، وقت می‌گذارم. یک زمانی فکر می‌کردم که فقط با هوش تحلیلی می‌توانم موفق شوم، اما حالا می‌بینم که داشتن حافظه خوب یا حداقل متوسط هم ضروری است و باید به این بخش هم توجه کنم.
دانش‌آموز من برای بهتر شدن حافظه‌اش، هفت گام را مرحله به مرحله طی کرد و در نهایت به نتیجه‌ای موفقیت‌آمیز رسید. شما نیز می‌توانید این گام‌ها را طی کنید و شاهد بهتر شدن حافظه‌تان باشید.
گام اول: در گام اول باید بپذیری که یک بار خواندن کافی نیست. این واقعیتی است که جز معدودی از نوابغ، هیچ کس با یک بار خواندن یک مطلب، نمی‌تواند آن را در خاطر بسپارد. حتی مطالبی که به آنها علاقه‌مندیم به مرور زمان از خاطر ما می‌رود، چه رسد به مطالبی که به آنها علاقه چندانی نداریم؛ پس خواندن و مرور مستمر، بهترین راه برای به خاطر سپردن مطالب است؛ در ضمن باید توجه داشت که اگر در یک روز، چندین بار یک مبحث را بخوانی، آن مطلب در حافظه کوتاه مدت تو تثبیت می‌شود و در همان روز یا فردای آن روز، به خاطرت خواهد ماند؛ اما اگر بخواهی که آن مطلب، در حافظه بلند مدتت تثبیت شود، باید در روزهای متعدد، آن مطلب را مطالعه کنی؛ برای مثال، مطلبی را که برای بار اول می‌خوانی، باید در طی یک هفته، یک روز در میان مرور کنی و در هفته های بعد حداقل یک بار مروری سریع روی آن داشته باشی تا مطمین شوی که آن مطلب در خاطرت مانده است.
گام دوم: استفاده از یک رژیم غذایی سالم و مناسب، نه تنها برای جسم مفید است، بلکه برای مغز و حافظه نیز لازم است. طبق نظرات آکادمی عصب‌شناسی آمریکا، خوردن میوه‌ها و سبزیجاتی، مثل: توت‌ها، کلم بروکلی، اسفناج، هویج، مرکبات، گوجه فرنگی و سیب‌زمینی، که حاوی میزان زیادی آنتی اکسیدان هستند، می‌تواند توانایی ارتباط سلول‌های مغزی را با یکدیگر بالا ببرد و خطر آسیب رسیدن به آنها را پایین بیاورد.
توجه داشته باش که چربی‌ها قادرند حواس ذهنی‌ات را کاهش دهند. پژوهشی در دانشگاه تورنتو نشان داد که مهارت‌های ذهنی، مانند حافظه، هوشیاری، تشخیص، فاصله و یادگیری قوانین، در موش‌هایی که رژیم غذایی با چربی 40 درصد داشته‌اند، فروکش کرده است. این علایم با مصرف چربی‌های اشباع شده تشدید شد؛ زیرا وقتی چربی بالا می‌رود، جریان خون کاهش یافته و در نتیجه اکسیژن رسانی به اعضای بدن، از جمله مغز، کاهش می‌یابد. همچنین افزایش چربی، متابولیسم گلوکز را، که منبع عمده انرژی سلول و تنها منبع انرژی سلو‌ل‌های مغزی است، کند می‌کند؛ پس تا حد امکان، از مصرف روغن‌های جامد و مواد غذایی سرخ شده، به خصوص چیپس، پرهیز کن.
 از خوردن غذاهای سس دار نیز پرهیز کن؛ زیرا بر اساس تحقیقات انجام شده روی عادات غذایی بیش از هشت هزار نفر، استفاده از سس‌ها و غذاهای سویا‌دار، باعث کاهش قدرت حافظه می‌شود. نوشیدنی‌ها کافیین‌دار نیز  به علت دارا بودن موادی به نام «تانن» ( اسید تانیک)، که ٧٥ درصد آهن موجود در بدن را از بین می‌برند،  باعث اختلال در حافظه می‌شوند؛ زیرا آهن برای عملکرد صحیح حافظه لازم است. به جای این مواد، بهتر است که از غذاهای دریایی استفاده کنی؛ چون روغن امگا - سه، که در غذاهای دریایی و گردو وجود دارد، باعث تسهیل ورود جریان خون به مغز می‌شود.
 گام سوم: ورزش کن. ورزش‌های قلبی- عروقی، مانع از دست رفتن حافظه می‌شود. پزشکان بر این عقیده‌اند که ورزش، گردش خون را در مغز بالا می‌برد و نمی‌گذارد که بافت‌های عصبی مغز با بالا رفتن سن به سرعت از بین بروند. دانشمندان یک مؤسسه تحقیقات بیولوژیکی نیز دریافتند در مغز موش‌های بالغی که تحت برنامه ورزشی قرار گرفته‌اند، تولید سلول‌های مرکز حافظه (هیپوکامپ) افزایش داشته است؛ در ضمن ثابت شده است که انجام حرکات ورزشی دلخواه، چند برابر بیشتر از انجام یک مجموعه از حرکات ورزشی غیرمتنوع، تاثیر خواهد داشت؛ پس به جای یک گوشه نشستن و بازی با کامپیوتر یا وقت گذرانی با تلفن همراه، زمان‌هایی از روز را به ورزش اختصاص بده؛ حتی در زنگ‌های تفریح، خوب است که به حیاط بروی و کمی بدوی یا نرمش کنی.
گام چهارم: با  استفاده از سلول‌های خاکستری مغز و وادار کردن آنها به فعالیت در زمینه‌های مختلف، مغزت  را ورزش بده. با به کارگیری راه‌های بسیار ساده می‌توان به رشد و ترمیم سلول‌های عصبی و افزایش شاخه‌های سلول‌های عصبی (دندریت) کمک کرد. فکر کردن به چیزهای زیبا و مثبت، یک راه است. استفاده از کلمات جدید و تجربه مزه‌ها و بوهای جدید، تغییر مسیر هر روزه و رفتن از یک راه جدید، همه باعث می‌شود که اعمال تو  در کورتکس مغز تجزیه و تحلیل شود. کورتکس، عالی‌ترین لایه مغز است و کارهایی را که نیاز به درک و تیزذهنی دارد انجام می‌‌دهد. اعمالی که برای ما به صورت عادت در می‌آیند، از سطح کورتکس پایین آمده و در بصل‌النخاع انجام می‌شوند؛ پس با تغییر عادت می‌توانیم کورتکس خود را از بی‌فعالیتی خارج کرده و از آن کار بکشیم.
گام پنجم: خوب و به موقع به خواب؛ زیرا با یک استراحت خوب، مغز می‌تواند اطلاعات بیشتر و بهتری را به حافظه‌ات باز گرداند. وقتی خواب هستی، مغز وظیفه مهم دسته‌بندی اطلاعات انباشته شده در روز را برای استفاده‌های آتی دارد؛ بنابراین، اگر خواب خوبی  نداشته باشی، مغز در این فرآیند درست عمل نکرده و به سادگی اطلاعات خود را فراموش می‌کنی.
گام ششم: براى آماده ساختن حافظه،  بین مطالبی که خوانده‌ای و آنچه که از قبل می‌دانی یا بین مطالبی که در حال حاضر  می‌خواهی به خاطر بسپاری، ارتباط و تداعی معانی برقرار کن؛ مثلاً برای به خاطر سپردن آثار دکتر اسلامی ندوشن، می‌توان این جمله ساده را ساخت: «روزها، جام جهان بین ندوشن از آواها و صفیر سیمرغ خبر می‌دهد»؛ یا می‌توان از روش سر واژه سازی استفاده کنی و با مجموعه آثار یک شاعر یا نویسنده، یک کلمه خاص بسازی؛ در واقع تداعى معانى آگاهانه و کنترل شده، دقیقاً همان حافظه تربیت شده و قابل کنترلى را ایجاد مى‏کند که به دنبال آن هستی.

گام هفتم: «ریلکسیشن» می‌تواند در به خاطر آوردن مطالب، به خصوص وقتی دچار اضطراب شده‌ای، بسیار مفید باشد. برای ریلکسیشن، لازم است که چشم‌هایت را ببندی و بدنت را به ترتیب از سر تا نوک انگشتان پا آرام و رها کنی. ماندن در حالت ریلکسیشن می‌تواند بین 3 تا 10 دقیقه به طول انجامد. دقت کن که در این مدت، قرار نیست که بخوابی؛ بلکه اعضای بدن و ذهنت آرام و رها می‌شوند تا بتوانی مطالب آموخته شده را بهتر به خاطر بیاوری یا برای فراگیری مطالب جدید آماده شوی. 

  • sanjesh kalaleh

خواندن عربی

sanjesh kalaleh | چهارشنبه, ۳ بهمن ۱۳۹۷، ۰۱:۵۸ ب.ظ

عربی

عربی، آسان است اگر ...


عربی، دومین درس دفترچه‌ عمومی آزمون سراسری است که در میان بیشتر داوطلبان، چندان جایگاه دوست داشتنی و خوبی ندارد. خیلی از داوطلبان با این درس مشکل دارند و وقتی اسم عربی می‌آید، بعضی‌ها، چهار ستون بدنشان می‌لرزد! گروهی، اخم‌هایشان درهم می‌رود و از نظر برخی از داوطلبان هم، امان از عربی و سختی‌هایش! اما کافی است که پای اظهار نظر گروه دیگری از داوطلبان نیز بنشینیم. از نظر آنان، اگر درس عربی، طبق اصول درست مطالعه این درس خوانده شود، واقعاً درس چندان سختی نیست؛ بلکه شیرین و جذاب نیز هست. اگر جزو این دسته از داوطلبان هستید به شما تبریک می‌گویم، و اگر از جمله داوطلبانی هستید که به دلیل سختی عربی از مطالعه آن صرف‌نظر کرده‌اید، باید اشاره کنیم که عربی درس مهمی است و با وجود اینکه ضریب 2 دارد، اما به دلیل اینکه بسیاری از داوطلبان در نحوه مطالعه و تست‌زنی این درس مشکل دارند و نمی‌توانند درصد خوبی در کنکور در این درس کسب کنند، گروهی که در این درس، چند تست درست بیشتر در مقایسه با دیگران می‌زنند، می‌توانند رتبه قابل قبول‌تر و بهتری به دست آورند.
اگر برای شما هم، مانند بسیاری دیگر از داوطلبان، کسب رتبه خوب و رسیدن به آرزوها و اهداف مورد نظرتان ارزشمند است، حتماً به درس عربی به عنوان یک درس مهم توجه داشته باشید. برخی از شما حتماً با خودتان می گویید که «من در این درس ضعف دارم و الان چطور می‌توانم نتیجه خوبی در این درس بگیرم؟» در جواب شما باید بگوییم که اگر از همین الان و طبق اصولی که در این مقاله اشاره می‌کنیم، درس عربی را جزو برنامه مطالعاتی خود بیاورید، حتماً می‌توانید در آن، نتایج بسیار خوبی را کسب کنید. ما افرادی را در سال‌های قبل داشته‌ایم که در همان سال برگزاری کنکور، عربیِ خود را با تلاش و کوشش تقویت کرده و به حد بسیار خوبی رسانده‌اند.
 حتماً این سؤال پیش می‌آید که اگر بخواهیم درس عربی را به خوبی برای کنکور مطالعه کنیم، اول چه چیزی را باید بخوانیم و از کجا شروعکنیم. برای پاسخ به این سؤال، لازم است که بدانید سؤالات عربی در کنکور شامل چند قسمت است: ترجمه،‌ درک مطلب و قواعد.
1-    بخش اول، ترجمه، که تقریباً شامل هشت سؤال است و ترجمهعربی به فارسی، ترجمه فارسی به عربی(تعریب) و سؤال از مفهوم جمله یا عبارت را در بر می‌گیرد.
2-    بخش دوم، درک مطلب است که تقریباً 9 سؤال را در بر می‌گیرد و شامل سؤالات از متنو تشکیل (حرکت‌گذاری) و تجزیه و ترکیب (التحلیل الصرفیوالاعراب) است.
3-    بخش سوم، مربوط به قواعد عربی دو و سه است که شامل سؤالات اعلال، مرفوعات، منصوبات و  سؤالاز انواع اعراب واعراب فعل مضارع و صفت و مضاف الیه و... می‌شود.
اگر به این بودجه بندی توجه کنید، متوجه خواهید شد که اگر هشت سؤال ترجمه و چهار سؤالدرک مطلب را، که همگی مربوط به دانستن ترجمه است، با هم جمع کنیم، این سؤالات حدود پنجاه درصد از سؤالات عربی را در آزمون سراسری بر می‌گیرد؛ البته حتماً می‌دانید که گاهی پاسخگویی به قواعد نیز، مستقیم یاغیرمستقیم، با دانستن ترجمه ارتباط دارد؛ با وجود این، ارزش ترجمه و درک واژگان،ارزشی بیش از پنجاه درصد را داراست. به همین خاطر، به شما داوطلب عزیز پیشنهاد می‌کنیم که کار خواندن عربی را باترجمه شروع کنید و تا آخر، مطالعه و تست و تمرین و ... را در این قسمت رها نکنید.
به عنوان گام اول در ترجمه، سراغ انواع فعل ها بروید و سعی کنید که به آن افعالتسلّط کافی پیدا کنید و پس ازمرور افعال، شروع به تست زدن نمایید و اشکالات و نقاط ضعف خود را پیدا کنید و تا آنجاکه می‌توانید، دایره فراگیری لغات خود را افزایش دهید، و اگر می‌خواهید در ترجمه واقعاً موفق باشید سعی کنید که هر وقتی هر تست عربی را می‌بینید، به لغات آن توجه ویژه‌ای داشته باشید و آنها را به خاطر بسپارید. پساز مدتی این کلمات، عبارات و واژگان تکرار می‌شود و به این صورت، شما می‌توانید در ترجمه متون عربی موفق شوید.
در گام دوم باید به سراغ متون درک مطلب بروید. این متن‌ها، علاوه بر فعل‌ها، شامل لغات مهم دیگر نیز هستند. خواندن این درک مطلب‌ها توانایی شما را در ترجمه متونی که در کنکور داده می‌شود، بالا خواهد برد؛ پس با حوصله، همه لغات مشکل را بیابید و یاد بگیرید. برای انجام این کار، به صورت آهسته وپیوسته، هفته‌ای یک تا سه متن درک مطلب بخوانید و سعی کنید که به آن مطالبتسلّط پیدا کنید. پس از مدتی که به خواندن و ترجمه درک مطلب پرداختید، متوجه می‌شوید که چقدر درک مطلب برایتان راحت‌تر و آسان‌تر شده است. علت آن هم تکراری بودن بسیاری از لغات و فعل‌هاست.
دو نکته‌‌ای که شما داوطلب عزیز در زمینه ترجمه متون عربی باید بدانید، این است که در عربی، با دانستن ریشه یک فعل و زمانی که یک فعل در آن صرف شده است، می‌توانید در ترجمه بسیار پیشرفت کنید؛ افزون بر آن، در عربی، بسیاری از لغات مشتق هستند؛ یعنی ریشه فعلی دارند و کافی است که شما همان سه حرف اصلی تشکیل دهنده یک کلمه را بدانید؛ به این ترتیب، موفق خواهید شد که با سهولت و به آسانی، معنی کلمه را حدس بزنید. نکته دوم آنکه در عربی برای حفظ معنی کلمات، می‌توانید از جعبه «لایتنر» استفاده کنید. این ابزار به شما کمک خواهد کرد تا یادگیری ماندگاری داشته باشید و کلمات برای همیشه در ذهنتان باقی بماند؛ البته، استفاده از جعبه «لایتنر» در عربی نیز، مانند بیشتر دروس، به اینجا ختم نمی‌شود و شما می‌توانید در قواعد و سایر بخش‌های عربی هم از «لایتنر» استفاده کنید.
مرحله سوم یادگیری درس عربی، مربوط به قواعد این درس است. در این مرحله سعی کنید که با خود رو راست باشید و ببینید که چقدر از قواعد عربی را می‌دانید و چه مقدار آن برای شما نامفهوم است. پاسخ به این سؤال، بسیار مهم است؛ چون قواعد عربی در بیشتر موارد به صورت زنجیروار به هم پیوسته است؛ مثلاً بحث فعل و انواع آن، که در عربی راهنمایی آمده است، نقش مهمی در یادگیری شما در نحوه ساختن فعل امر و اسم فاعل، اسم مفعول و ... دارد.
     اگر واقعاً در قواعد ابتدایی و اولیه مشکل دارید، اصلاً اشکالی ندارد که سری به جزوات و کتاب‌های راهنمایی خود بزنید و آنها را دوباره مطالعه کنید تا هم بهتر و هم با سهولت بیشتری قواعد دبیرستان را یاد بگیرید؛ پس از انجام این کار و فراگیری مقدمات، خلاصه‌ای از قواعد را تهیه کنید و در آن، نکته‌های خیلی مهم و استثناها را یادداشت کنید و پس از آن سعی کنید که تست آنموضوع را بزنید؛ البته باید توجه کنید که در ابتدا ده تا پانزده تست را انتخاب کرده و هر یک از آن تست‌هارا در زمان کمتر از یک دقیقه بزنید و سپس برای هر تست زده شده، درصد بگیرید و بعد از آن، بامراجعه به پاسخنامه، اشکالات و نقاط ضعف را خود پیدا کرده و سعی کنید که با مراجعه بهقواعد خلاصه شده یا قواعد مفصل در کتاب، مطالب را در ذهن خود تثبیت نمایید. در این حالت است که شما کمکم به قواعد عربی تسلّط پیدا می‌کنید. اگر در یادگیری قواعد در این مرحله هنوز مشکل داشتید، دوباره به سراغ جزوه و کتاب‌هایتان بروید یا از دوستان و معلمتان کمک بگیرید؛ اما هیچ یک از قواعد را بدون یادگیری یا با یادگیری ناقص رها نکنید؛ زیرا در عربی، فراگیری بسیاری از قواعد، در یادگیری قواعد بعدی مؤثر هستند و نقص در یادگیری هر یک باعث می‌شود که شما قواعد بعدی را نیز نتوانید به خوبی و به صورت کامل یاد بگیرید. بعد از رفع اشکال کامل به سراغ تست‌های بعدی بروید و کار خود را همین طور ادامه دهید.
کار دیگری که برای یادگیری بهتر قواعد می‌توانید انجام دهید، این است که قواعدی را که در مرحله‌ اول یاد گرفته‌اید، روی متن پیاده کنید؛ یعنی متن درس را تجزیه و ترکیب کنید؛ مثلاً اگر در درس استثناء هستید، «مستثنی» و «مستثنی‌منه»ها را در متن درس پیدا کنید و ترکیب کنید. آن قدر این کار را انجام دهید تا با قواعد آن درس کاملاً آشنا شوید. بعد از یادگیری قواعد و ترجمه، نوبت به تمرین‌ها می‌رسد. سعی کنید که تمرین‌های کتاب را خودتان بدون نگاه کردن به جزوه‌ حل کنید؛ حتی می‌توانید که کمی آنها را تغییر داده و باز هم حل کنید؛ به‌طور مثال، در مبحث اعلال، فعل معتل ناقص را تبدیل به اجوف کنید و بار دیگر در ذهنتان به سؤال پاسخ دهید.
مرحله آخری که در مطالعه عربی برای کنکور باید انجام دهید این است که تست‌های جامع را در زمان مقرر شده در کنکور بزنید و معلومات، سرعت و مهارت خود را بسنجید. انجام این کار باعث می‌شود تا آمادگی خود را در زمان‌بندی خاص تجربه نمایید و بتوانید تسلّطتان بهاطلاعات را با زمان بندی، هماهنگ کنید. در این زمان به خودتان یاد بدهید که با هماهنگی زمان و اطلاعاتتان، از تست‌های سخت بگذرید تا بتوانید تمام سؤالات را بخوانید و از معلوماتتان حداکثر استفاده را ببرید.
علاوه بر مطالبی که در بالا به آن اشاره شد، در خواندن درس عربی به نکات زیر توجه داشته باشید:
1-    در درس عربی نزدیک به هشتاد درصد سؤالات از قواعد و صرف و نحو زبان عربی مطرح می‌شود و بقیه پرسش‌ها از ترجمه لغات و متون عربی و ... است؛ پس حتماً به بودجه‌بندی سؤالات توجه کنید و، اگر تازه تصمیم به مطالعه این درس گرفته‌اید، با توجه به نقاط قوت و ضعف و توان مطالعاتی خود برنامه‌ریزی کنید.
2-    خواندن قواعد را از پایه شروع کنید و آنها را برای خود همراه با مثال خلاصه نویسی نمایید.
3-     به لغت‌آموزی در این درس توجه داشته باشید؛ زیرا با لغت آموزی خوب می‌توانید در زمان پاسخگویی به سؤالات صرفه‌جویی کنید؛ به علاوه، این عمل، دقت شما را در قسمت‌های دیگر زبان عربی افزایش خواهد داد.
4-    از لغات و اصطلاحات مشکل فیش برداری کنید.
5-    در درس عربی به اعراب کلمات (منصوب، مرفوع، مجرور و مجزوم) دقت ویژه داشته باشید.
6-     فراموش نکنید که شرط مهم و اساسی ماندگاری مطالب در ذهن، مرور آنها به صورت مداوم است. بهترین مرور، به ترتیب، یک روز، یک هفته و یک ماه پس از اولین مطالعه است.
7-    عربی را به صورت پیوسته بخوانید؛ یعنی هر گاه شروع به مطالعه این درس نمودید، تا زمان برگزاری کنکور، این مطالعه را به طور پیوسته ادامه دهید.
8-    در هنگام تست زنی یا در هنگام بررسی تست‌ها، هر چهار گزینه را مورد بررسی قرار دهید و گزینه‌های غلط را با بیان دلیل اشتباهات آنها کنار بگذارید. با انجام این کار، شما عملاً چهار تست را حل کرده‌اید.
9-    نگاه کردن به پاسخ‌های تشریحی سؤالات عربی، بعد از پاسخ دادن، بسیار لازم است و در فراگیری این درس خیلی به شما کمک خواهد کرد؛ هر چندت به تست‌ها درست پاسخ داده باشید. توجه کنید که هنگام مطالعه پاسخ‌های تشریحی، باز هم هر چهار گزینه را بررسی کنید.

10- اگر قواعد عربی را درس به ‌درس نمی‌خوانید و آنها را نهاآبه صورت موضوعی مطالعه می‌کنید، حتماً سعی کنید که درس‌های کتاب را نیز در زمان خود مطالعه کنید. 

  • sanjesh kalaleh